چند سالی هست که سرخکن بدون روغن حسابی سر زبونها افتاده. یه دستگاه جمعوجور که قول میده غذای ترد و خوشمزه تحویلتون بده، بدون اینکه روغن زیادی مصرف کنه یا آشپزخونهتون رو بوی سرخکردنی پر کنه. اما آیا واقعاً این دستگاه به همون اندازه که تبلیغ میکنن، معجزه میکنه؟ تو این مقاله میخوام با زبون ساده و خودمونی درباره مزایا و معایب سرخکن بدون روغن حرف بزنم، طوری که انگار داریم دور یه میز با یه فنجون چای گپ میزنیم. از خوبیهاش میگم، از ایراداش هم نمیگذرم و یه سری نکات ریز و درشت رو براتون باز میکنم که موقع خرید یا استفاده ازش به کارتون بیاد.
چرا سرخکن بدون روغن اینقدر پرطرفدار شده؟
بیاین اول یه نگاه بندازیم به اینکه چرا این دستگاه انقدر تو آشپزخونه جا باز کرده. یه دلیلش سبک زندگی امروزمونه. همه دنبال غذای سریع، سالم و خوشمزهان. حالا فکر کن یه دستگاه داشته باشی که سیبزمینی سرخکرده رو بدون یه قطره روغن اضافی برات آماده کنه! اینجاست که سرخکن بدون روغن مثل یه قهرمان وارد صحنه میشه. این دستگاه با فناوری گردش هوای گرم کار میکنه، یعنی به جای غرق کردن غذا تو روغن، هوای داغ رو با سرعت بالا دور غذا میچرخونه و باعث میشه غذا همون بافت برشته و جذاب رو پیدا کنه.
دیگه اینکه، خیلیها دنبال اینن که آشپزخونهشون شیک و مدرن باشه. کنار سرویس غذاخوری خوشگل و قاشق، چنگال و کارد ستشده، یه سرخکن بدون روغن هم حسابی به چشم میاد. اصلاً انگار یه جورایی به بقیه نشون میده که تو هم به سلامتی اهمیت میدی، هم با تکنولوژی روز پیش میری. حالا بیاین یه کم عمیقتر بشیم و ببینیم چه چیزایی این دستگاه رو خاص کرده.
مزایای سرخکن بدون روغن

۱. غذای سالمتر با چربی کمتر
یکی از بزرگترین دلایلی که آدما سمت سرخکن بدون روغن میرن، اینه که میتونن غذای کمچرب بخورن. مثلاً اگه عاشق سیبزمینی سرخکرده یا بال کبابی هستی، ولی نمیخوای یه عالمه کالری اضافی وارد بدنت کنی، این دستگاه برات عالیه. به جای اینکه غذا رو تو روغن غوطهور کنی، فقط کافیه یه قاشق غذاخوری روغن (یا حتی بدون روغن) به موادت بزنی و بذاری سرخکن کارش رو بکنه. نتیجه؟ یه غذای ترد و خوشمزه که حس گناه بهت نمیده.
این موضوع برای کسایی که رژیم دارن یا میخوان وزن کم کنن خیلی مهمه. حتی اگه رژیم خاصی هم نداری، کمتر کردن چربی تو غذا به سلامت قلب و عروقت کمک میکنه. حالا فکر کن کنار این غذای سالم، یه کاسه و پیاله پر از سالاد تازه بذاری و با یه سس خوری و آبلیمو خوری شیک، یه لیموی تازه روش بچکونی. مگه میشه بد بشه؟
۲. استفاده آسان و تمیز کردن راحت
یکی دیگه از خوبیهای این دستگاه، ساده بودنشه. کافیه مواد غذایی رو آماده کنی، بذاری تو سبد سرخکن، دما و زمان رو تنظیم کنی و دکمه شروع رو بزنی. دیگه لازم نیست بالای سرش وایسی و نگران سوختن غذا باشی. این برای آدمای پرمشغله که وقت آشپزی زیاد ندارن، یه نعمته. تازه، چون روغن زیادی استفاده نمیشه، آشپزخونهت هم کمتر کثیف میشه. دیگه خبری از پاشیدن روغن روی گاز و دیوار نیست!
تمیز کردنش هم معمولاً راحته. بیشتر مدلها سبد و قطعات جداشونده دارن که میتونی بندازی تو ماشین ظرفشویی یا با یه اسفنج ساده بشوری. حالا تصور کن بعد از غذا، به جای شستن یه عالمه ظروف سرو و پذیرایی، فقط یه سبد کوچیک رو تمیز کنی و بری سراغ استراحت.
۳. چندکاره و همهفنحریف
شاید فکر کنی سرخکن بدون روغن فقط برای سرخ کردنه، ولی اشتباه نکن! این دستگاه میتونه خیلی کارا بکنه. از پختن کیک و نون گرفته تا گریل کردن گوشت و سبزیجات. حتی میتونی باهاش میوه خشک درست کنی یا یه سری تنقلات خونگی برای مهمونی آماده کنی. این یعنی به جای اینکه کلی دستگاه مختلف تو آشپزخونهت جا بگیره، یه سرخکن میتونه جای چندتا وسیله رو پر کنه.
معایب سرخکن بدون روغن
۱. ظرفیت محدود، مناسب جمعهای کوچک
خب، حالا بریم سراغ یه سری از ایرادای سرخکن بدون روغن. یکی از چیزایی که ممکنه اذیتت کنه، ظرفیت کم دستگاهه. اگه خانواده پرجمعیتی داری یا عادت داری برای مهمونیهای بزرگ غذا درست کنی، این دستگاه شاید به کار نیاد. معمولاً سبد سرخکنها اندازهای داره که برای ۲ تا ۴ نفر کافیه. اگه بخوای برای ۱۰ نفر سیبزمینی سرخکرده درست کنی، باید چند دور غذا آماده کنی که خب، وقتگیره.
اینجاست که یه سری وسایل سنتی مثل قابلمههای بزرگ یا فرهای گازی هنوز به کار میان. مثلاً اگه بخوای یه عالمه غذا برای مهمونی درست کنی، شاید لازم باشه یه پارچ و بطری پر از شربت کنار زیرلیوانی، زیربشقابی و زیرقابلمهای بذاری و یه غذای تابهای سریع درست کنی.
۲. قیمت نسبتاً بالا
یه ایراد دیگه، قیمت این دستگاهه. سرخکن بدون روغن معمولاً گرونتر از سرخکنهای معمولیه. اگه بخوای یه مدل باکیفیت با امکانات خوب بخری، باید یه مقدار دست به جیب شی. برای کسایی که بودجهشون محدودتره، این میتونه یه نکته منفی باشه. البته اگه زیاد آشپزی میکنی و دنبال غذای سالمتری، شاید این هزینه به مرور جبران بشه، چون دیگه لازم نیست کلی روغن بخری.
۳. تفاوت طعم با سرخکنهای سنتی
بعضیها میگن غذای پختهشده تو سرخکن بدون روغن اون طعم و مزه سرخکردههای قدیمی رو نداره. خب، این یه کم به ذائقه برمیگرده. اگه عاشق غذاهای غرق در روغن باشی، شاید اولش یه کم طول بکشه به طعم جدید عادت کنی. البته با یه کم خلاقیت، مثلاً استفاده از ادویههای خوب یا سسهای خوشمزه تو یه سس خوری و آبلیمو خوری قشنگ، میتونی طعم غذا رو حسابی بهتر کنی.
سرخکن بدون روغن تو زندگی روزمره
فکر کن یه روز شلوغ از سر کار برگشتی، خستهای و حوصله آشپزی نداری. یه کم مرغ و سبزیجات میذاری تو سرخکن، یه تایمر ۲۰ دقیقهای تنظیم میکنی و میری یه دوش بگیری. وقتی برمیگردی، یه غذای گرم و خوشمزه منتظرته. بعدش هم میتونی غذا رو تو یه بشقاب یا کاسه و پیاله شیک بریزی، کنارش یه زیرلیوانی، زیربشقابی و زیرقابلمهای خوشگل بذاری و با خیال راحت شامت رو بخوری.
یا مثلاً برای یه دورهمی دوستانه، میتونی یه عالمه تنقلات باحال درست کنی، تو ظروف سرو و پذیرایی قشنگ بچینی و همه رو سورپرایز کنی. اینجاست که سرخکن بدون روغن میتونه حسابی به کار بیاد و یه جورایی به یکی از بهترین دوستای آشپزخونهت تبدیل بشه.
سخن پایانی
خب، حالا که همهچیز رو با هم مرور کردیم، میرسیم به سوال اصلی: سرخکن بدون روغن بخریم یا نه؟ به نظر من، اگه دنبال غذای سالمتر، آشپزی سریعتر و آشپزخونه تمیزتر هستی، این دستگاه میتونه حسابی به کار بیاد. ولی اگه خانوادهت بزرگه یا خیلی به طعم سرخکردههای سنتی وابستهای، شاید بهتر باشه یه کم بیشتر فکر کنی.